Echipa managerială

 
Director
Directori adjuncţi
 
 
 Program audienţe Click aici

Secretariat

Consiliul de administraţie

Festivalul “Ciencia en accion”, Spania, octombrie 2019

 

pt site 1

La începutul lunii octombrie din anul școlar 2019-2020 o echipă formată din elevele Kis-Minya Ștefania, Gherman Miruna și Hosu Sofia din clasa a XI-a A, îndrumate de doamna profesor Corina Toma, au participat la Festivalul “Ciencia en accion” Alcoi, Spania. În cadrul festivalului, echipe de elevi din mai multe școli spaniole și din alte nouă țări au prezentat publicului larg diferite experimente științifice inovative. Elevele din colegiul nostru au prezentat două experimente pentru calcularea puterii Soarelui, festivalul de știință având o secțiune cu tema “La potencia del Sol”, temă inclusă în activitățile de celebrare a 100 de ani de la înființarea IAU (International Astronomical Union).

pt site 2

Această experiență a fost una deosebită pentru elevele implicate, care au fost puse în situația de a prezenta în limba engleză aceste experimente grupelor de vizitatori de diferite vârste: copii de 5-6 ani, elevi de 12-16 ani sau persoane adulte cu dizabilități. Vizitatorii au fost fascinați de simplitatea și eficacitatea acestor experimente. Cum să nu te minunezi când poți să afli puterea Soarelui utilizând două becuri, o foaie de hârtie cu o pată de ulei și o riglă sau obrajii tăi să joace rolul de senzori?

pt site 3

Mai întâi s-a îndreptat o foaie de hârtie pe care era o pată de ulei spre soare. Cealaltă față a foii de hârtie era iluminată cu un bec de 500 W. S-a modificat distanța dintre bec și foaie până când pata de ulei a devenit invizibilă și atunci s-a măsurat această distanță. Cunoscând distanța dintre Pământ și Soare, s-au introdus datele măsurate într-o simplă ecuație și așa s-a aflat pe loc puterea Soarelui. Al doilea experiment era asemănător, dar s-au utilizat drept senzori de căldură obrajii experimentatorului. Când persoana a simțit aceeași căldură pe ambii obraji, atunci s-a măsurat distanța dintre bec și obraz și cu aceeași ecuație s-a obținut puterea Soarelui în câteva secunde.
pt site 4

Deși experimentul a fost pregătit din timp de acasă, elevele au avut emotii la început, dar si le-au infrânt imediat ce au început prezentarea. Doamna profesor Corina Toma a spus despre eleve că au fost foarte comunicative si prietenoase cu celelalte grupe de elevi si că se vede că elevele au deja preocupări de a explica celorlalți ceea ce stiu, ca viitori dascăli.

Elevele implicate în proiect spun că li s-a oferit oportunitatea de a interacționa cu alte culturi și de a observa în cadre informale diversitatea organizării sistemelor de învățământ, pt site 5precum și diversitatea activitățile extrașcolare din alte țări. Totodată, pentru ele a fost o oportunitate de a-și exersa și testa cunoștințele de limba engleză, dar și modul de comunicare cu participanții festivalului.

Această participare a adus prestigiu atât școlii cât și țării, elevele fiind apreciate pentru spontaneitate, implicare, adaptare la noile situații, comunicare și modul de explicare al experimentelor.